Gå til hovedinnhold Gå til søk
onsdag
24. juli
19:00 - 20:30

War Travels – Sona/Zona

Nordland Teater

teatersalen
Ordinært  kr. 300,-
Honnør/Student  kr. 240,-
Grupper 10 pers  kr. 240,-

Nazistenes raseideologi førte til at de andre ble dehumanisert og fratatt sitt menneskeverd. Med utgangspunkt i russiske krigsfangers bygging av Nordlandsbanen presenterer Nordland Teater en forestilling om voldens mentalitet.
Tematikken i SONA/ZONA er spennende og omfattende og har en lokal forankring og inspirasjon. Derfor introduseres publikum gjennom et foredrag og en unik utstilling i forbindelse med forestillingen. Det vil gi innblikk i en mørk del av historien til Mo i Rana og Nordland.

Fangeleirene mellom Mo i Rana og Fauske ble etablert for å utnytte arbeidskraften til russiske krigsfanger. Omgitt av de samme fjellene vi ser opp på i dag prøvde fangene å holde ut. Grov vold, bitende kulde og sult tok livet av mange krigsfanger som etter Genèvekonvensjonen hadde krav på beskyttelse. Hitler og nazistene delte opp mennesker i herrefolk og undermennesker og rangerte dem etter rase. Dette fikk enorme konsekvenser for hvordan tyskerne opptrådte som okkupant og krigførere. Det var et ønsket utfall at slaverne skulle dø. Om det skjedde gjennom sult, mishandling, regelrette drap eller at de arbeidet seg i hjel var mindre viktig. De var forbruksvare.
I SONA/ZONA tar instruktør Terje Skonseng Naudeer oss med til et sted hvor vi møter ulike skikkelser. Både de destruktive som tar liv og de livskraftige som overlever mot alle odds.

Om forestillingens bakgrunn
En musikkvideo av COIL, En fotobok med bilder fra Sibir, Nordlandsbanen.
Dette var utgangspunktet for det som nå er blitt teaterforestillingen Sona/Zona. I Musikkvideoen møter vi unge gutter og menn fengslet under ekstreme forhold i et øst-europeisk land. Boken Zona viser oss bilder fra sibirske fengsel som fortsatt eksisterer den dag i dag. Og så vår egne nære historie: Nordlandsbanen. Russiske Krigsfangers lidelse under andre verdenskrig foregikk her hos oss. NSB (nå Vy) sitt samarbeid med de tyske okkupantene faller dessverre rett inn i denne forestillingens tema: hva skjer når man setter menneskeverdet til side?

War Travels
Forestillingen har nypremiere under Bodø2024 i forbindelse med kulturhovedstadsprosjektet War Travels som søker å dramatisere regionens underkommuniserte og nære krigshistorier langs Nordlandsbanen.

Regi og scenografi: Terje Skonseng Naudeer
Lyddesign: Jim Oddvar Hansen
Lysdesign: Johan Haugen
Skuespillere: Piotr Misztela, Terje Ranes og Preben Lillebø Rongve
Takk til: Nasjonalbiblioteket, Blodvei – museet, Rana Vulk, Alf Kristian «Kikkan» Pedersen, Kjell Sommerseth, Michael Stokke, Johnny Thørnquist, Eirik Audonson Skaar og Arild Smeby

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.