Gå til hovedinnhold Gå til søk
fredag
15. november
17:00 - 22:00

Operasjon Asfalt

Nordland Teater

teatersalen
Ordinært  kr. 360,-
Ordinært med bespisning  kr. 550,-
Ung under 30 år  kr. 200,-
Ung med bespisning  kr. 450,-
Ledsager  kr. 30,-
Ledsager med bespisning  kr. 200,-
Gruppe over 8 person med mat - kontakt kulturhuset  kr. 490,-
Billettinformasjon

Gjør deg klar for en novemberkveld uten sidestykke!

En fem timer lang forestilling inspirert av aksjonen «operasjon asfalt» under den kalde krigen etter andre verdenskrig, og de menneskelige historiene som ble veid mot frykten for russisk spionasje.
«Kodenavn: Operasjon Asfalt» med premiere 2. november 2024 utforsker ikke bare historiske fakta, men gir liv til båndene som ble knyttet mellom mennesker i en tid preget av motstand og redning. Forestillingen skaper et levende bilde av å stå sammen i møte med utfordringer og urettferdighet.
Det er en historie om menneskeskjebner. Skjebnen til de som ble tatt til fange på østfronten, sendt nord for å bygge Hitlers Norge og dø. Det er historien til de etterlatte som sitter igjen og lurer på hvorfor deres nære og kjære aldri kom hjem. Det er historien til de som jobbet under operasjonen i 1951. De som var på båtene. De som var med å grave opp lemningene. De som jobba på Tjøtta for å grave de store fellesgravene. Og det er historien til Stein Elvestad, og hvordan han ble kjent med Ragnar Selnes og arbeidet deres med å grave i historien å spore opp dagens etterkommere i Russland.
Ikke la deg skremme av lengden – dette er en begivenhet med gode pauser og tid til å fordype deg i historien, dele inntrykk med andre gjester og nyte et godt måltid.

Operasjon Asfalt
Operasjon asfalt var navnet på en aksjon som gikk ut på å flytte levninger etter sovjetiske krigsfanger til et felles krigsgravsted på Tjøtta på Helgelandskysten.
Rundt 13 000 sovjetiske krigsfanger døde i Norge under andre verdenskrig. Opprinnelig ble de gravlagt på mange ulike plasser, men i 1951 vedtok norske myndigheter at alle skulle flyttes til Tjøtta. Flyttingen skjedde under den kalde krigen, og hovedmotivasjonen var frykt for russisk spionasje

Varighet: 5 timer (2 pauser)

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.