Syart og venner

Utstillingsdatoer: 

  • Vernissage fredag 16.april kl.17:00 – 19:00
  • Lørdag 17.april – søndag 25.april: 14:00 – 19:00 (stengt mandag 19.april)

 

 

Utvalgte verk fra prosjektet SYART hvor initiativtakerne Phadi Mubda og Adrian Aressønn har samlet over 20 profesjonelle  Syriske kunstnere. Prosjektet med sine dype historier, gjorde suksess i Harstad og høstet mye positiv kritikk.

Vi har også med noen overraskelser fra våre Nordnorske venner Ola Bremnes(Signert CD), Kaja Bremnes(Signert LP) og Christel Boquist(Tegning).

Benytt sjansen til å se denne unike utstillingen hvor også Ola og Kaja sine nye plater i begrenset opplag, blir solgt, som eneste sted i Norge.

Syria ligger i oldtidens Mesopotamia, dens historie kan dateres til mer enn 10.000 år før kristus. Folkeslag som Sumerere, Akkadiere og Assyrere sørget for at mennesker over hele verden kunne nyte godt av blant annetjordbruk, byplanlegging, domestisering av dyr, oppfinnelsen av sigden og skapelsen av den ugarittiske skrift, som er det første alfabetet i verden.

Det finnes her omtrent ikke noe område uten oldtidsruiner av arkeologisk stor viktighet, verdens største utskjærte steinblokk på 1650 tonn ligger i ett steinbrudd i Baalbek Libanon ,og verdens eldste oldtids ruin Göbekli Tepe i Tyrkia.Innen kunst som har overlevd, finner vi verdens eldste naturalistiske (1.8m høy) statue av et menneske. Før oppfinnelsen av keramikk(som de også var noen av de første på ) var flere av de tidligere beboerne i området eksperter på å lage vakre og svært sofistikerte beholdere av alabaster og granitt.

Dette var avanserte mennesker og vi ser hvor viktige deres framskritt har vært og hvordan Mesopotamia og Anatolia har hatt svært viktige handelsforbindelser og dermed påvirkningskraft for hele verdens kulturer.

Andre Parrot, en kjent Fransk arkeolog med assyriologi som spesialfelt og tidligere direktør for museet i Louvre, sa engang “Enhver person har to hjemland, sitt eget og syria”.