Svein Arild Berntsen

Svein Arild Berntsen

Bluesklanger

For mer enn 40 år siden sto Svein Arild Berntsen fram som en kresen romantisk lyriker. Jærbuen debuterte i 1977, flyttet nordover og sto fram i Harstad med seperatutstilling i 1981

Streken var hans finslipte våpen, praktfulle var tegningene hans! Og han kom tilbake blant annet i festspillsammenheng. Han gjorde nordlending av seg.

Via Bjarkøy slo han seg ned på Senja, og ble et veritabelt kunstnerisk kraftsenter.

Berntsen har gjennom 40 år etablert seg som musiker, kulturformidler og billedkunstner -uunværlig her nord!

22 juni åpnet Harstad Kunstforening årets sommerutstilling, som omfatter 30+ arbeider av Berntsen, de aller fleste i akryl. Utstillingen bærer tittelen «Grenseløs Blå».

Joda vi møter blått i alle nyanser, men det refererer først og fremst til en «tonalitet» som er jazzinspirert! Arbeidene er musikalske hinsides beskrivelse, rytmiske som karibisk rumba og midt opp i det hele harmonisk balanserte.

Svein Arild Berntsen står fram som ekspresjonist, eksplosiv i uttrykk noen ganger og løssluppent surrealistisk til tider. Fargene danser mot hverandre, balanserer, svever i spagat eller i intimt samspill. Han mestrer akrylens utfordringer og finner rom for kalligrafiske effekter i ensemblespillet.

Tilsynelatende spriker utstillingen fra en salgs åndeløs ro over kystlandskap i kveldssol (nr 12 – 15) til erotiske gnister (nr 26), fra vibrerende landskap (nr 2 og 8) til fascinerende nr 17 som gjenskaper spenningen og samklangen mellom solisten og verket.

Jeg forlater en maleriutstilling orkestrert som en jam-session, et overraskende møte med dansens egenart, og musikalsk raffinement. Svein Arild Berntsen presenterer fire arbeider med tittelen «Folketone» (nr 21 – 24). Spesielt nr 22 er et forbløffende, uventet, tilsynelatende lukket, forvrengt, men samtidig medrivende. Dette kan også stå som en oppsummering av kunsforeningens Sommerutstilling 2018.

Sigurd Stenersen

Svein Arild Berntsen

Billedkunstner: SVEIN ARILD BERNTSEN

Født i Stavanger-1950 /Atelier: Vangsvik- Senja / Midt-Troms.

Utdannelse: Som tegner og grafisk designer / Faglærer og pedagog i kunstfag-og kunstformidling .
Organisert kunstner siden 1975, med debut i UKS Oslo-1977.
43 år som profesjonell og utøvende kunstner/ samt initiativtaker og prosjektleder innen ulike kunst-og kulturuttrykk.

Medlem av: Norske billedkunstnere-NNBK og NNBK-Nordnorske Bildende kunstnere og Norsk Tegneforbund NT.

Utstillinger: Høstutstillingen i Oslo, Vestlandsutstillingen og «Nord-Norsken». «Norske kultur-dager» i Berlin, Murmansk, Arkhangelsk-Kunming/Kina Aktiv som utøvende: 1975-2018 (se mer info N-Norsk Kunstnersenter i Svolvær.

Innkjøpt av Oslo kommune-Troms Fylke osv. samt kommunale og fylkes-kommunale bygg nordpå og sørpå.
2016- ble kunstneren invitert til å gjøre et «Crossover- project» i Kunming / Kina (kunstutstillinger og prosjekter »Dialog &samspill sammen med kinesiske kunstnere og musikere).

UTSMYKKING; Kommunale-og fylkeskommunale bygg sør og nord. Kirkeutsmykninger i Rogaland- Kan nevne Revheim kirke v/ Stavanger-Her i Troms: Vangsvik kirke-Finnsnes kirke-Kapellet i Kirkens Bymisjon i Tromsø. Nå 2018-Reindalen Kirke på Senja. Ellers utført et av landsdelens største innendørs vegg- utsmykning «Polarbadet» i Målselv i samarbeid med Alvin Jensvold.

Kunstneriske egenskaper: Berntsen-kunst er ofte fargerik og livsbejaende. Uttrykksfull og lyrisk. Hans klanglige motiver omhandler ofte: Dans- naturtoner og musikk-også i senere år med ekspressive innslag. En av få kunstnere som også jobber med sakrale motiver.

Teknikker: Olje-og akrylmalerier på lerret og trematerialer+Tegning

Kunstformidling: Inspirert barn og unge gjennom generasjoner- Hans kunst og musikk har og blitt brukt terapeutisk innen helse og omsorg. Initiativtaker til kunstneriske fellesskapet og bygdeutvikling på Senja.(ledelse Velforening-miljø- og veiaksjoner-osv. initiativtaker til Vangsvik Open»osv. Han mottok Kulturprisen i Tranøy-1988, og Lenvik kommune i 2016 for sitt kulturarbeid-initiativ og sosiale engasjement i regionen (Helse-rusomsorg-Kafe Pluss osv.)

PERFORMANCE: Samtidig er kunstner og kjent som «spontan-maler» også i dialog med musikere.

Blues / musikk: Godt kjent som artisten «Pappa-Svein, så har han gjennom generasjoner vært en aktiv musiker . Han har frontet flere bluesband som: »Karva Blues/Pappa Svein Bluesband og Blåcompaniet med sin sang-tekster og munnspill . Utgitt musikk på CD og vinyl. Turnert gjennom landet-også fra Svalbard i nord til Makedonia i sør. I senere år har han spilt og vist sin kunst i flere kirker. Samtidig er det og verd å vite at hans blå engasjement og musikk har bygget broer mot kunst og kulturopplevelser.