Laster Hendelser

« All Hendelser

Kunstsang fra sør til nord.

søn, 3. okt / 18:30 - 19:30

Kunstsang fra sør til nord

 

Tvinnereim & Båtstrand

 

D

Duoen Tvinnereim & Båtstrand fortsetter sin virksomhet etter en vellykket Finmarksturné med Vinterreisen i 2020. Denne gang tar de for seg tre storslåtte verk fra det romantiske repertoaret, som hver for seg gjenspeiler romantikkens utspring i sine respektive land; Tyskland og Norge. Det er i grunnen vanskelig å finne to bedre representanter for epoken enn nettopp Robert Schumann og vår egen, folkekjære Edvard Grieg. De ønsker også å spre større kjennskap og kunnskap om Nord-Norges største lied-komponist, Ole Olsen, og ønsker derfor å formidle disse usedvanlig fengslende og vakre sangene for publikum fra land til strand langs norgeskysten.

Kunstsang fra sør til nord er et konsertprosjekt som baserer seg på de tre verkene Dichterliebe op.48 (Diktarkjærleik) av Robert Schumann, «Vinjesangene» op.33 av Edvard Grieg og «Fire Digte» op. 7 av Ole Olsen. I tillegg utvides repertoaret med noen eksklusive utdrag fra de respektive komponistenes klaverrepertoar, som binder konserten sammen.

Robert Schumann (1810-1856), blir regnet som en av de aller største komponistene innen Lied-sjangeren (romanser). Han skrev det meste av hans komposisjoner under romantikkens store oppblomstring mot midten av 1800-tallet, og sangene kjennetegnes med et utpreget romantisk tekst-, billed- og tonespråk med forherligende og tidvis svulstige beskrivelser av natur og følelsesliv. Dichterliebe op.48 (Diktarkjærleik) er et av de mest velkjente og verdsatte verkene fra denne perioden og er en solid representant for den romantiske ånd. De originale tyske tekstene er ført i pennen av ingen ringere enn én av epokens fremste poeter, Heinrich Heine (1797-1856). Schumann, som selv var en meget impulsiv og emosjonell personlighet, var usedvanlig produktiv i 1840, året da han stormforelsket giftet seg med klavervirtuosen Clara Wieck. Dichterliebe ble også komponert i denne romantiske «rusen», og de 16 sangene i syklusen ble ferdig på bare seks dager.

For bedre å nå det norske publikum fremfører duoen de 16 korte sangene på norsk. Slik kan de kan bedre forstå den romantiske ånden i dette verket. Sangeren Arne Kvarven fra Bømlo, har nylig sammen med forfatteren Einar Økland, utarbeidet en nydelig gjendiktning av Heines tekster til nynorsk. Gjendiktningen har et godt poetisk språk og er stilfullt tilpasset musikk og rytme. Vi gleder oss derfor til å presentere dette for første gang nord for polarsirkelen!

Ole Olsen (1850-1927) er Hammerfests store sønn og komponist, og må i likhet med Schumann og Grieg også beskrives som en utpreget romantisk komponist som fulgte sterkt med i det europeiske kulturlivs strømninger – og alle tre sin musikkutdannelse fra Leipzig! Ole Olsen, som tilbragte mange år i Kristiania som komponist og dirigent for den 2.Brigademusikken, regnes som en av den norske gullalderens mest produktive og profilerte komponister, men er noe glemt og gjemt i vår tid. I likhet med Grieg, var han opptatt av bruk av norsk musikk og tradisjon, slev om deres musikalske utrykk var ulikt. Hans sanger var ofte klassisk romantisk i sin hyllest til naturen, og gjerne med en hyllest til den nordlige landsdel han var sterkt tilknyttet til.

Edvard Hagerup Grieg (1843-1907) er Norges mest fremtredende komponist. I vårt prosjekt tar vi frem et av hans ypperst verker fra den nasjonalromantiske perioden han representerer. I hans tolv sanger i Opus 33 har Grieg tonesatt tekster fra en annen stor norsk personlighet, Aasmund Olavsson Vinje (1818-1870). Vinje var, etter Ivar Aasen, blant de første som aktivt brukte det norske «landsmålet» (nynorsk) i sine tekster til å fargelegge det romantiske innhold. Denne sang-syklusen på 12 sanger regnes som noe det ypperste fra den nasjonalromantiske epoken og inneholder velkjente sanger som Ved Rondane og Våren.

Tvinnereim & Båtstrands aktualitetsprinsipp: I likhet med forrige turné, vektlegger duoen en fremførelsespraksis som er mer uformell. De presenterer verker med gode, norske gjendiktninger for å forhindre språkbarrierer og manglende forståelse. Det er vesentlig i dag, hvor liedkunsten har en mindre plass på repertoaret, at publikum kan forstå tekstenes dyptgående substans for slik å kunne skape seg bilder for egen relevans og fortolkning – selve essensen av liedkunsten. En kan gjerne kalle presentasjonen semi-regissert, selv om det dreier seg om mindre sceniske grep for å skape variasjon i utrykket, gjøre fremtoningen mer «folkelig» og for på best måte holde publikums konsentrasjon og oppmerksomhet med en gjennomgående rød tråd i hele konserten.

3

okt
2021
 Kunstsang fra sør til nord
søn: 18.30
Teatersalen
Billettpriser:
  • Ordinært kr. 200,-
  • Honnør og student kr. 150,-
  • OMTBBL – maks 2 billetter, kr. 170,-
  • Ledsagerbillett mot gyldig legitimasjon

Detaljer

Dato:
søn, 3. okt
Tid
18:30 - 19:30