Svein Arild Berntsen

Med Blues i paletten

Vernissage Lørdag 16.mars 2019 kl.13.00 – 15.00.  (Se øvrige åpningstider under.)

Etter stor suksess i Harstad i fjor under Festspillene, inviterte vi den fargerike kunstneren fra Senja til vårt galleri.

Med 40års fartstid så har han etablert seg som seg som musiker, kulturformidler og billedkunstner -uunværlig her nord!

Omtale fra hans utstilling i Harstad i 2018:

«Streken var hans finslipte våpen, praktfulle var tegningene hans! Og han kom tilbake blant annet i festspillsammenheng. Han gjorde nordlending av seg.

Via Bjarkøy slo han seg ned på Senja, og ble et veritabelt kunstnerisk kraftsenter.

22 juni 2018, åpnet Harstad Kunstforening årets sommerutstilling, som omfatter 30+ arbeider av Berntsen, de aller fleste i akryl. Utstillingen bærer tittelen «Grenseløs Blå».

Joda vi møter blått i alle nyanser, men det refererer først og fremst til en «tonalitet» som er jazzinspirert! Arbeidene er musikalske hinsides beskrivelse, rytmiske som karibisk rumba og midt opp i det hele harmonisk balanserte.

Svein Arild Berntsen står fram som ekspresjonist, eksplosiv i uttrykk noen ganger og løssluppent surrealistisk til tider. Fargene danser mot hverandre, balanserer, svever i spagat eller i intimt samspill. Han mestrer akrylens utfordringer og finner rom for kalligrafiske effekter i ensemblespillet.

Tilsynelatende spriker utstillingen fra en salgs åndeløs ro over kystlandskap i kveldssol (nr 12 – 15) til erotiske gnister (nr 26), fra vibrerende landskap (nr 2 og 8) til fascinerende nr 17 som gjenskaper spenningen og samklangen mellom solisten og verket.

Jeg forlater en maleriutstilling orkestrert som en jam-session, et overraskende møte med dansens egenart, og musikalsk raffinement. Svein Arild Berntsen presenterer fire arbeider med tittelen «Folketone» (nr 21 – 24). Spesielt nr 22 er et forbløffende, uventet, tilsynelatende lukket, forvrengt, men samtidig medrivende. Dette kan også stå som en oppsummering av kunsforeningens Sommerutstilling 2018.

Sigurd Stenersen «

Utstillingen er åpen daglig under hele VU til følgende tider:

kl.12.00-15.00 og kl.18.00-19.30

Billedkunstner: Svein Arild Berntsen
Født i Stavanger-1950 / Studio: Vangsvik- Senja / Midt-Troms.

Utdannet: Som tegner og grafisk designer / Faglærer og pedagog i kunstfag-kunstformidling .
Organisert artist siden 1975, med debut i UKS Oslo-1977.
42 år som profesjonell og utøvende kunstner/ Samt initiativtaker og prosjektledelse innen ulike kunst-og kulturuttrykk.

Medlem av: Norske billedkunstnere-NNBK og NNBK-Nordnorske Bildende kunstnere og Norsk Tegneforbund NT.

Utstillinger: Høstutstillingen i Oslo, Vestlandsutstillingen og «Nord-Norsken».
«Norske kultur-dager» i Berlin, Murmansk, Arkhangelsk. Aktiv som utøvende utstiller 1975-2017.
Siste år 2016- ble kunstneren invitert til å gjøre et «Crossover- Project» i Kunming / Kina (kunstutstillinger og prosjekter sammen med kinesiske kunstnere og musikere).

Innkjøp: regionale og lokale offentlige bygg. Kirken- utsmykking i Rogaland og Troms fylke.

Kunstneriske egenskaper: Berntsen-art er ofte fargerike og livsbejaende. Uttrykksfull og lyrisk. Hans klanglige motiver omhandler ofte: Dans- naturtoner og musikk.

Teknikker: Akryl malerier på lerret og trematerialer. Tegning

Kunstformidling: Hans kunst og musikk har blitt brukt terapeutisk innen helse og omsorg. Initiativtaker til kunstneriske fellesskapet og bygdeutvikling.
Han mottok Kulturprisen i Tranøy-1988, og Lenvik kommune i 2016 for sitt kulturarbeid.

Blues / musikk: Godt kjent som artist «Pappa-Svein, så har han gjennom generasjoner vært en aktiv musiker i landet. Han har frontet flere bluesband med sine sanger og munnspill Også turné fra Svalbard i nord til Makedonia i sør. I senere år har han spilt og vist sin kunst i flere kirker. Hans blå engasjement og musikk har bygget broer mot kunst og verdifulle opplevelser.