Svein Arild Berntsen

Bluesklanger

Utstillingen åpner 15. mars 2019 kl. 14.00

For mer enn 40 år siden sto Svein Arild Berntsen fram som en kresen romantisk lyriker. Jærbuen debuterte i 1977, flyttet nordover og sto fram i Harstad med seperatutstilling i 1981

Streken var hans finslipte våpen, praktfulle var tegningene hans! Og han kom tilbake blant annet i festspillsammenheng. Han gjorde nordlending av seg.

Via Bjarkøy slo han seg ned på Senja, og ble et veritabelt kunstnerisk kraftsenter.

Berntsen har gjennom 40 år etablert seg som musiker, kulturformidler og billedkunstner -uunværlig her nord!

22 juni åpnet Harstad Kunstforening årets sommerutstilling, som omfatter 30+ arbeider av Berntsen, de aller fleste i akryl. Utstillingen bærer tittelen «Grenseløs Blå».

Joda vi møter blått i alle nyanser, men det refererer først og fremst til en «tonalitet» som er jazzinspirert! Arbeidene er musikalske hinsides beskrivelse, rytmiske som karibisk rumba og midt opp i det hele harmonisk balanserte.

Svein Arild Berntsen står fram som ekspresjonist, eksplosiv i uttrykk noen ganger og løssluppent surrealistisk til tider. Fargene danser mot hverandre, balanserer, svever i spagat eller i intimt samspill. Han mestrer akrylens utfordringer og finner rom for kalligrafiske effekter i ensemblespillet.

Tilsynelatende spriker utstillingen fra en salgs åndeløs ro over kystlandskap i kveldssol (nr 12 – 15) til erotiske gnister (nr 26), fra vibrerende landskap (nr 2 og 8) til fascinerende nr 17 som gjenskaper spenningen og samklangen mellom solisten og verket.

Jeg forlater en maleriutstilling orkestrert som en jam-session, et overraskende møte med dansens egenart, og musikalsk raffinement. Svein Arild Berntsen presenterer fire arbeider med tittelen «Folketone» (nr 21 – 24). Spesielt nr 22 er et forbløffende, uventet, tilsynelatende lukket, forvrengt, men samtidig medrivende. Dette kan også stå som en oppsummering av kunsforeningens Sommerutstilling 2018.

Sigurd Stenersen

Billedkunstner: Svein Arild Berntsen
Født i Stavanger-1950 / Studio: Vangsvik- Senja / Midt-Troms.

Utdannet: Som tegner og grafisk designer / Faglærer og pedagog i kunstfag-kunstformidling .
Organisert artist siden 1975, med debut i UKS Oslo-1977.
42 år som profesjonell og utøvende kunstner/ Samt initiativtaker og prosjektledelse innen ulike kunst-og kulturuttrykk.

Medlem av: Norske billedkunstnere-NNBK og NNBK-Nordnorske Bildende kunstnere og Norsk Tegneforbund NT.

Utstillinger: Høstutstillingen i Oslo, Vestlandsutstillingen og «Nord-Norsken».
«Norske kultur-dager» i Berlin, Murmansk, Arkhangelsk. Aktiv som utøvende utstiller 1975-2017.
Siste år 2016- ble kunstneren invitert til å gjøre et «Crossover- Project» i Kunming / Kina (kunstutstillinger og prosjekter sammen med kinesiske kunstnere og musikere).

Innkjøp: regionale og lokale offentlige bygg. Kirken- utsmykking i Rogaland og Troms fylke.

Kunstneriske egenskaper: Berntsen-art er ofte fargerike og livsbejaende. Uttrykksfull og lyrisk. Hans klanglige motiver omhandler ofte: Dans- naturtoner og musikk.

Teknikker: Akryl malerier på lerret og trematerialer. Tegning

Kunstformidling: Hans kunst og musikk har blitt brukt terapeutisk innen helse og omsorg. Initiativtaker til kunstneriske fellesskapet og bygdeutvikling.
Han mottok Kulturprisen i Tranøy-1988, og Lenvik kommune i 2016 for sitt kulturarbeid.

Blues / musikk: Godt kjent som artist «Pappa-Svein, så har han gjennom generasjoner vært en aktiv musiker i landet. Han har frontet flere bluesband med sine sanger og munnspill Også turné fra Svalbard i nord til Makedonia i sør. I senere år har han spilt og vist sin kunst i flere kirker. Hans blå engasjement og musikk har bygget broer mot kunst og verdifulle opplevelser.